4 anledningar att uppdatera ditt kassaskåp

Åsa Tjörngren
Posted by Åsa Tjörngren
Find me on: LinkedIn

Preamble text goes here...

Ett kassaskåp sitter i hjärtat av din verksamhet och är det sista lagret av säkerhet. Det går sällan sönder eller slits ut, men gör det fortfarande sitt jobb? Här är 4 anledningar till att du bör fundera på att uppdatera ditt kassaskåp.

1. Ditt kassaskåp är över 25 år gammalt

I Europa började kassaskåp graderas enligt en gemensam standard för ungefär 25 år sedan. Innan dess fanns det många olika lokala normer, men ingen gemensam överenskommen standard.

Så om ditt skåp är över 25 år gammalt, bör du kontakta ditt försäkringsbolag. Chansen är stor att det inte är rätt certifierad och innehållet kommer därför inte att täckas av din försäkring om något händer.

2. Ditt skåp har inte testats ordentligt

Det finns gott om kassaskåp på marknaden som antingen har testats otillräckligt eller inte testats alls.

Korrekt testning ger en garanti för skyddsnivån som ett skåp tillhandahåller. Ett test av ett kassaskåp är unikt eftersom du inte kan få en maskin att göra det. Du behöver riktiga människor med intelligens för att attackera produkten.

Så se till att ett ackrediterat och oberoende testlaboratorium har varit med i testprocessen. Läs mer om hur du kontrollerar att ditt skåp är rätt testat och certifierat.
 

I Europa utfärdar det europeiska certifieringsorganet (ECB•S) EN-certifikat för säkerhetsprodukter som kassaskåp och valv. Det är en oberoende organisation som stöds av både försäkringsbolag och tillverkare av skåp.

I USA utförs tester direkt av Underwriters Laboratories (UL) eller av tillverkare, ibland under UL:s övervakning.

Cirka 120 företag världen över använder ECB•S som en oberoende part.

3. Din skyddsnivå är för låg

En kassaskåps skyddsnivå anges i "grade". Enligt EN-standarder säkras kassaskåp i åtta skyddsnivåer av motstånd från grade noll (0) till grade sju (VII).

graderingssystem-för-kassaskap.png

Graderingssystemet är särskilt viktigt av försäkringsskäl, eftersom innehållet i ett kassaskåp bara kommer att försäkras till det värde som motsvarar skåpets grade. Värdet som motsvarar varje grade skiljer sig från land till land så kolla med din lokala leverantör eller försäkringsbolag för detaljer. Läs om branschorganisationen Svensk Försäkrings rekommenderade beloppsgränser för värdeskåp.

Om ett skåp har blivit graderat så har det fått en officiell certifieringsplakett, se exempel nedan. Plaketten är placerat på insidan av skåpets dörr.

exempel-pa-certifieringsskylt-for-vardeskap.png

4. Dina behov har ändrats

För att ta ett exempel så finns det färre och färre dokument som förvaras på kontor, vilket gör att det är kanske inte längre nödvändigt att ha ett stort dokumentskåp som tar upp mycket plats i rummet.

Moderna kompakta kassaskåp kan fortfarande erbjuda bra skyddsnivå trots att de har tunnare väggar. Detta tack vare nya barriärmaterial som är lättare och starkare.

Designen på skåpen har också förändrats de senaste åren, så modeller som tillverkats under de senaste 10 åren ser oftast bättre ut och är mer ergonomiska.

Välj rätt kassaskåp för ditt företag

Läs mer om certifierade brand- och inbrottsskyddande kassaskåp som skyddar dokument, värdesaker och datamedia.

Prenumerera här!

Senaste inläggen