Hur undvika de mest kostsamma misstagen inom kontanthantering

Jan Edman
Posted by Jan Edman
Find me on: LinkedIn

Preamble text goes here...

Detaljhandlare måste ägna mer tid och resurser än någonsin tidigare åt att hantera kontanter - vilket visar sig vara kostsamt för verksamheten.

Att ta hand om kontanterna i butiken upptar personalens tid före öppning, under dagen och efter stängning med uppgifter som förbereda växel, uppräkning och avstämning.

Det här kan vara problematiskt för detaljhandlaren på olika sätt, allt från kostnaden för felräkning till risken för interna stölder och bedrägerier.

 

Minska kostnaderna för kontanthantering 

Nackdelarna med manuell kontanthantering

Att hantera kontanter helt manuellt både i kassan och backoffice är det minst effektiva och mest riskabla alternativet för detaljhandlare.

  1. Hög risk för kassadifferenser
  2. Uppräkning och avstämning är dyrt när det gäller tid och resurser
  3. Felräkningar är svåra och dyra att spåra
  4. En stor andel av personalen är inblandad i procedurerna kring kontanthanteringen
  5. Hög risk för internt svinn och stöld
  6. Hög risk för interna bedrägerier
  7. Butikschefen har ingen översikt över kontantnivåerna online i butiken
  8. CIT-hämtningarna måste göras enligt planerat schema, oavsett hur mycket kontanter som finns

Uppnå effektivitet i kassan

Det finns flera typer av kostnader för detaljhandlare vad gäller hanteringen av kontanter, kostnader som faktiskt kan minskas.

Automatiserad kontanthantering minskar tiden som spenderas att hantera dem, minskar antalet kontantrelaterade förfaranden och begränsar antalet personer som krävs i kontanthanteringsprocesserna.

Personalen behöver inte längre fokusera på transaktionen

Sluten kontanthantering, till exempel, är en metod för att kombinera kassa- och backoffice-system, vilket eliminerar behovet av att kontanter ska hanteras manuellt av butikspersonal.
sluten-kontanthantering-kassadisk
Förutom de uppenbara säkerhetsfördelarna med sluten kontanthantering, så frigör de minskade kassadifferenserna och den automatiska kassaavstämningen tid som kan läggas på kunden och på värdeskapande aktiviteter.

 

Ladda ner vår guide om hur du minskar kostnaden för kontanter i detaljhandeln eller läs mer om smarta kontanthanteringslösningar på gunnebo.se

 

Prenumerera här!

Senaste inläggen