Så reser framtidens flygpassagerare

Frank Engqvist
Posted by Frank Engqvist
Find me on: LinkedIn

Identifiering i farten, personliga aviseringar och sömlösa resekontrollpunkter är några av de funktioner som framtidens flygpassagerare kan se fram emot på flygplatserna.


Enligt NEXXT* är visionen att flygresenärer ska uppleva en "sömlös, säker och effektiv resa som är mycket personlig hela vägen".
 
Här är en kort sammanfattning av hur den visionen kan se ut för morgondagens passagerare, från ankomst till ombordstigning.
 
 

Biometrisk avläsning

Avancerad identitetshantering använder biometri för att bekräfta passagerarnas identitet när de tar sig genom flygplatsen.

Vid ankomsten kontrollerar en biometrisk läsare att en passagerare är på plats. Denna avläsning kan ske vid någon av flera ingångar, så som vid parkeringsplatsen eller terminaldörrarna.

Biometri används för att bekräfta identiteten och aktiveras samtidigt som passagerarna går genom flygplatsen.
Vart än de är, behöver passagerarna inte stanna vid en kontrollpunkt för att identifiera sig - det sker medan de förflyttar sig.
 
 

Bagageavlämning

framtidens-resa-passagerarens-bagage.jpg
 
 
Inbyggt väsk-ID kopplad till passagerarens eget ID betyder att väskor enkelt kan checkas in. Till och med robotar kan användas för att ta emot bagage från passagerare när de kommer till flygplatsen.

Bagaget hanteras med en enda registrering som skapats för varje väska och som följer den under hela resan - inklusive alla byten och till slutdestination - och som är ansluten till passagerarens reseprofil.

Väskorna blir klara i förväg av gränskontrollmyndigheterna med hjälp av denna digitala registrering och reseprofil.
 
 

Gränskontroll 

Återigen görs en biometrisk inläsning i farten som verifierar en passagerares identitet vid gränskontrollen med möjlighet till godkännande eller hänvisning till ytterligare en gränskontrollinspektion.
 
 

Kommunikation om reseavgångarna

framtidens-resa-passagerare-avgång.jpg
Passagerarna får personliga reseaviseringar baserat på deras plats. Dessa kan tillhandahålla hjälp med vart du ska gå på flygplatsen, information om hur lång tid det tar att gå, förfaranden vid ombordstigning för just-in-time-boarding, underhållningsalternativ för flighten och erbjudanden från flygplatsens butiker.

Meddelanden i realtid om avgången informerar passagerare om flight-ändringar, gate-byten, ändringar av anslutande flygningar och omdirigerat bagage.
 
 

Säkerhetskontroll

Passagerarens upplevelse blir mycket mer sömlös med förbättrad utformning av säkerhetskontrollen samt att "end-to-end"-scanning som gör att passageraren tar sig igenom hela flygplatsen utan att behöva stanna och visa resedokumenten. Medan passageraren fortfarande rör sig framåt görs den biometrisk avläsningen som verifierar identiteten och ger tillträde att passera säkerhetskontrollen.


End-to-end-scanning kommer göra resan genom flygplatsen sömlös, säker och helt optimerad

För att förhindra köer fortsätter passagerarna bara att passera en biometrisk scanner utan att behöva stanna upp och ställa sig på ett speciellt ställe. Säkerhetspersonalen blir uppmärksammad om ytterligare en scanning skulle behövas.

Handbagage kontrolleras för att hitta dolda förbjudna föremål.
 
 

Ombordstigning

För att möjliggöra ombordstigning, identifieras passagerarens ID ännu en gång med en biometrisk avläsning vilket kräver ett minimalt behov av personalassistans.

Med hjälp av personliga aviseringar är målet att få passagerare att gå ombord precis i rätt tid, vilket minskar stress och utökar möjligheten att använda flygplatsens utbud av butiker och service.
 
 Ladda ner Säker tillträdeskontroll för flygplatser
 
* NEXXT är ett samarbete mellan International Air Transport Association och Airports Council International för att kartlägga användningen av reseteknik för att skapa en ny upplevelse för flygplatsens passagerare

Prenumerera här!

Senaste inläggen