Vad är sluten kontanthantering?

Fredrik Stalebrant
Posted by Fredrik Stalebrant
Find me on: LinkedIn

Preamble text goes here...

Sluten kontanthantering är ett sätt att hantera kontanter som inte enbart förbättrar säkerheten, utan även effektiviteten i de dagliga processerna kring kontanterna. Så vad är det exakt?

Huvudsyftet med ett slutet kontanthanteringssystem är att det håller pengarna inlåsta under hela livscykeln i en butik. Med andra ord, från det ögonblick som kunden betalar i kassan till den tidpunkt då värdetransportören hämtar pengarna och tar dem till en uppräkningscentral.

Vad är det som gör ett slutet kontanthanteringssystem slutet?

För att skapa ett helt slutet system i en butik behöver följande enheter kombineras:
 
1.
En betalningsstation vid kassan för sedlar och mynt där mindre valörer återanvänds som växel och större valörer deponeras i separata kassetter.
 
sluten-kontanthantering-steg1.png
 
2.
En förseglad kassett (ibland bläckskyddad) som när den är fylld med pengar kan tas bort från betalningsstationen och tas till back office.
 
sluten-kontanthantering-steg2.png
 
3.
En deponeringsenhet där kassetten töms och varifrån värdetransportören säkert kan hämta pengarna.
 
sluten-kontanthantering-steg3.png
Ett slutet system som det här säkerställer att pengarna aldrig exponeras eller hanteras manuellt efter det att kunden betalt. Förutom de uppenbara säkerhetsfördelarna innefattar det också andra fördelar som eliminering av kassadifferenser, automatisk kassaavstämning och att personalen kan ägna mer tid till kunderna istället för att räkna pengar.
 
 
Minska kostnaderna för kontanthantering
Läs mer om sluten kontanthantering och SafePay (pdf) - Gunnebos lösning för sluten kontanthantering 

 

Prenumerera här!

Senaste inläggen